[...] równowagi kwasowo-zasadowej. Należy tak dobierać produkty,żeby nie było nadmiaru składników kwasotwórczych. Owoce, jarzyny, mleko są zasadotwórcze,a mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, słodycze - kwasotwórcze.Zawsze powinno się dbać o to, aby była przewaga produktów zasadotwórczych nad kwasotwórczymi. Zakwaszenie ustroju bowiem zwiększa [...]
[...] produktach i płynach . W późniejszym okresie, kiedy proces glikogenezy przebiega wolniej zaleca się spożywanie produktów o niższym indeksie glikemicznym jak gruboziarniste przetwory zbożowe, kasze, ciemny ryż, owoce, warzywa. Udział węglowodanów rafinowanych (cukru i przetworów cukierniczych) w diecie nie powinien przekraczać 20 - 30% [...]
Jemy dużo warzyw i owoców. Produkty te zawierają duże ilości witamin. Często nawet nie wiemy nawet jakich. Zatem poniżej prezentuję wykaz, z którego dowiecie się w jakich produktach możecie znalesc niektóre z witamin i opis ich funkcji w organizmie: CHOLINA: -Ciecierzyca -Jarmuż -Biała Kapusta -Kalafior -Kiełki pszenicy -Lecytyna sojowa -Orzechy [...]
[...] krwi w układzie krwionośnym, a przez to poprawia dopływ krwi do mięśni. Jej główne źródła pokarmowe: produkty mleczne, chudy drób, halibut, łosoś, tuńczyk, wzbogacone przetwory zbożowe i ziarna oraz drożdże browarnicze. Zalecane dawkowanie Należy spożyć 20g produktu na 20minut przed treningiem. Wartości odżywcze SKŁADNIKI AKTYWNE Power [...]
[...] produktach i płynach. W późniejszym okresie, kiedy proces glikogenezy przebiega wolniej zaleca się spożywanie produktów o niższym indeksie glikemicznym jak gruboziarniste przetwory zbożowe, kasze, ciemny ryż, owoce, warzywa. Czy to znaczy że np makaron można zjeść dopiero po 5 godzinach?? oraz: Po zakończonym treningu należy zadbać nie tylko o [...]
[...] nosa i ust, czoło i uszy Nadmiar Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2 Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach . Witamina B5 Inne [...]
[...] i ust, czoło i uszy Nadmiar: Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2: Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach. Witamina B5 (Inne [...]
[...] Zamiast wydawać w aptece fortunę na wzmacniające preparaty, wypijaj codziennie karton mleka! Nie lubisz go? Pij jogurt, kefir lub maślankę albo wcinaj serki. Mleko i jego przetwory powinny codziennie gościć na twym stole! a może by tak roślinne? Definicja Międzynarodowej Federacji Mleka mówi, że "mleko jest wydzieliną gruczołu mlecznego [...]
[...] wchłaniania wapnia, oraz z braku estrogenów u kobiet po menopauzie (wtedy stopień przyswajania wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Osoby z nietolerancją laktazy mogą zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym), które zazwyczaj nie [...]
[...] nosa i ust, czoło i uszy Nadmiar Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2 Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach . Witamina B5 Inne [...]
[...] i minerały – to chyba można nazwać je ‘czystymi’/zdrowymi? Jak pokazują liczne przypadki niestety część osób w tej grupie tez robi wyjątki. Niektórzy unikają produktów jak przetwory mleczne przyprawy, ziarna, itd. Czyli ‘czyste’ produkty to produkty naturalne ale ‘czyste do kwadratu’. Ta dieta wtedy już nie tyle jest czysta dietą, co staje [...]
[...] się z moczem lub, podobnie jak węglowodany jest magazynowany w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dobrymi, ubogimi w tłuszcz źródłami białek są, jaja, drób, ryby, przetwory sojowe, biały ser i mleko. 2. Węglowodany.Dzielimy je na trzy rodzaje: cukry, skrobię i włókno. -Cukry występujące w sposób naturalny w niektórych produktach [...]
[...] poziom w mięśniach zmniejsza wykorzystywanie glikogenu jako materiału energetycznego. Ma to szczególne znaczenie w warunkach długo trwającego wysiłku fizycznego. Produkty, przetwory mleczne oraz wieprzowina są bogatym źródłem L-karnityny. Trzeba również pamiętać, aby ilość zjadanych węglowodanów nie przekraczała 1g/kg wagi ciała! Na koniec [...]
[...] jednak korzystniej dla organizmu będzie wtedy, gdy nie poprzestanie tylko na jedzeniu produktów roślinnych, ale doda do swego menu również ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory. Najbogatszym źródłem wit. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Na przykład w wątrobie kaszalota (gatunek wieloryba) zawartość [...]
[...] krwi powinny odżywiać się w sposób mieszany. Mogą spożywać mięso, ale tylko w niewielkich ilościach i niezbyt tłuste. Natomiast świetnie ich układ trawienny znosi wszelkie przetwory mleczne. Osoby z tą grupą krwi lubią też ryby. W dziedzinie sportu osoby z grupą krwi AB będą odnosiły sukcesy w pływaniu.Są\to ludzie o zwieszonej aktywności lubią [...]
[...] oraz węglowodany. Posiłek powinien być jednym z najbardziej kalorycznych. Należy unikać tutaj błonnika z warzyw oraz tłuszczy. Aczkolwiek tłuszcze łatwostrawne (mleko, przetwory mleczne, masło) mogą się tutaj znaleźć. Kolacja Wbrew wszechobecnie krążących opinii nie ma konieczności z eliminacji węglowodanów w tym posiłku. Zwłaszcza jeśli [...]
[...] w dziennych racjach pokarmowych dostarczają ponad 80% prowitaminy A, natomiast owoce tylko 5%. Najwięcej retinolu w dziennej racji pokarmowej, ok. 80%, dostarczają mięso i przetwory mięsne oraz tłuszcze zwierzęce. TO TLUMACZY ZELAZNE ZDROWIE ESKIMOSOW, POMIJAJAC OMEGA 3 W codziennym pożywieniu jest również wiele innych naturalnych składników, [...]
[...] biały ser lub jogurt5r o obniżonej zawartości tłuszczu. 5. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek. 6. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja). 7. [...]
[...] jogurt, sery; produkty zawierające gluten, takie jak mąką, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa; jajka; ryby świeże i wędzone; orzechy; soję i jej przetwory; kukurydzę i jej przetwory; owoce cytrusowe; czekoladę; barwniki spożywcze. WZDĘCIA Niewskazane są produkty: mleko i produkty mleczne, np. masło, śmietanę, [...]